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Vol. 32. Issue 1.
Pages 35-37 (January 2008)
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Vol. 32. Issue 1.
Pages 35-37 (January 2008)
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The Nutritional Status of Patients With Colorectal Cancer Undergoing Chemotherapy
Estado nutricional de pacientes con cáncer colorrectal en tratamiento con quimioterapia
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M. Heredia
Corresponding author
Herediamiriam@hotmail.com

Correspondence: Hospital General de Guadalajara. C/ Donantes de Sangre, s/n. 19002. Guadalajara. España.
, S. Canales, C. Sáez, M. Testillano
Servicio de Farmacia, Hospital General Universitario de Guadalajara, Guadalajara, Spain
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Abstract
Objective

Determine the nutritional status of patients with colorectal cancer undergoing chemotherapy and assess how many patients could benefit from nutrition facts.

Method

Patients of both sexes aged over the age of 18 with colorectal cancer who were receiving chemotherapy between March and April 2005 were included. The nutritional status of these patients was evaluated using the method “Patient-Generated Subjective Global Assessment” (PG-SGA). According to this questionnaire, the patients were classified in 1 of 4 levels of intervention: a) no intervention required; b) nutrition education; c) nutritional intervention; d) critical intervention, and into 1 of 3 nutritional status (well-nourished, moderately malnourished, or severely malnourished).

Results

All the patients with colorectal cancer receiving chemotherapy during the 2 months indicated (33 patients): 9.1% were in stage II of the disease, 21.2% in stage III, and 69.7% in stage IV. The 69.7% was receiving cytostatics associated with moderate risk of malnutrition while 30.3% received low-risk chemotherapy. The 57.6% of the patients were well-nourished. However, the intervention was critical in 42.4% of the patients.

Conclusions

The majority of the patients studied require some type of nutritional act, although not all of them suffer from malnutrition.

Keywords:
Subjective global assessment
Nutrition assessment
Malnutrition and cancer
Oncological malnutrition
Oncological nutritional status assessment
Resumen
Objetivo

Determinar el estado nutricional de los pacientes con cáncer colorrectal en tratamiento con quimioterapia y valorar cuántos pacientes podrían beneficiarse de recomendaciones nutricionales.

Método

Se incluyeron pacientes de ambos sexos, mayores de 18 años, con cáncer colorrectal que estaban recibiendo quimioterapia entre marzo y abril de 2005. Se valoró su estado nutricional mediante el método “Valoración Global Subjetiva Generada por el Paciente (PG-SGA). Según este cuestionario, los pacientes fueron clasificados en uno de los cuatro niveles de intervención: a) no requiere intervención; b) educación nutricional; c) intervención nutricional, y d) intervención crítica y en uno de los tres estados de nutrición (bien nutrido, moderadamente malnutrido o severamente malnutrido).

Resultados

Se valoraron todos los pacientes con cáncer colorrectal que recibieron quimioterapia en los dos meses señalados (33 pacientes): el 9,1% presentaba estadio II de la enfermedad; el 21,2%, estadio III, y el 69,7%, estadio IV; el 69,7% estaba recibiendo citostáticos asociados con riesgo moderado de desnutrición mientras que el 30,3% recibía quimioterapia de bajo riesgo. El 57,6% de los pacientes se encontraba bien nutrido. No obstante, la intervención fue crítica en el 42,4% de los pacientes.

Conclusiones

La mayoría de los pacientes estudiados requieren algún tipo de actuación nutricional, aunque no todos presentan malnutrición.

Palabras clave:
Valoración global subjetiva generada por el paciente
Valoración nutricional
Malnutrición y cáncer
Malnutrición oncológica
Valoración del estado nutricional oncológico
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